Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

GREECELAND + NOΣΤΑΛΓΙΑ INC.

Από τη γέννηση του το 1954 μέχρι το θάνατο του Έλβις το 77 το ροκ&ρολ έκανε αρκετούς κύκλους. Δυο δεκαετίες και βαλε γεμάτες πολιτικές και πολιτισμικές επαναστάσεις, ταραχές αλλά και δημιουργία. Ο Δυτικός κόσμος έζησε έντονα σ’αυτές τις δυο δεκαετίες , τόσο έντονα ώστε δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό αν το σύστημα χρησιμοποίησε το ροκ&ρολ για να χειραγωγήσει τη νεολαία ή αν η νεολαία χρησιμοποίησε το ροκ&ρολ για να αλλάξει το σύστημα. Το σίγουρο είναι πως στις αρχές του 80 η Αμερική, κυρίαρχο δείγμα του Δυτικού τρόπου ζωής, μοιάζει πολύ στην Αμερική του 50.
Πολιτικά πυροδοτείται ξανά ο Ψυχρός πόλεμος και ο Ρεπουμπλικανισμός ,όπως και τότε επί Μακαρθυ, προσφέρεται ως σωτήρας και προστάτης του έθνους, η νεολαία ξαναγυρίζει στις τροπικές παραλίες λουσμένη στο αντηλιακό τρώγοντας χάμπουργκερ .Ναι , οι βετζετεριαν χίπις και γιπις δεν είναι πια στη μόδα.
Μετονομάζονται σε γιάπης και τα χρηματιστήρια γεμίζουν με νεαρούς κυνηγούς του Νέου Αμερικανικού Ονείρου. Ο στόχος και πάλι είναι η επιτυχία.
Τα νέα fifties.
To σύστημα χρειάζεται σύμβολα που τα ανασύρει από το παρελθόν.
Αν και είναι νωπές ακόμα οι εικόνες από τον υπέρβαρο Έλβις που χάνει τα λόγια του στη σκηνή λίγο πριν πεθάνει, τον Ελβις του Λας Βέγκας, κάτι σαν τα « μπουζούκια» εδώ στην Ελλάδα, η ευκαιρία δεν θα αφεθεί στην τύχη της.
Ξαφνικά ο Βασιλιάς επιστρέφει από τον τάφο και είναι ξανά νέος, όμορφος και επαναστάτης.
Αυτή η εικόνα του νεαρού Ελβις που κουνιέται προκλητικά πάνω στη σκηνή , ήταν ξεχασμένη ή και άγνωστη στους περισσότερους. Το ότι σήμερα μας είναι πια τόσο οικεία είναι αποτέλεσμα του μάρκετινγκ εκείνων των πρώτων ημερών του 80. Τα πρώτα αφιερώματα και τη πρώτη βιογραφική ταινία για τον Βασιλιά ακλουθούν ταινίες για τον Μπαντυ Χολυ για τον Ριτσι Βαλενς για τον Τζερυ Λι Λουις, ενώ ταινίες σαν το « Μπακ του δε φιουτσερ» όπου ο ήρωας γυρίζει πίσω στα φιφτις και συναντά τους εφήβους γονείς του μαθαίνοντας για τις παλιές καλές αξίες, είναι χαρακτηριστική ενός πλήθους ταινιών για TEENAGERS , με θεματολογία ανάλογη των αντίστοιχων ταινιών που φτιάχτηκαν για τους εφήβους της Αμερικής του 50. Η Αμερική όπως και τότε είναι πάλι έφηβη
Όπως είναι φυσικό η μουσική ακλουθεί ανάλογη “μπακ του δε φιουτσερ” πορεία με πλήθος αντικειμένων μεμοραμπιλιας.
Και ενώ κάποιος αερογράφος χρωματίζει το τεράστιο πορτραίτο της Μέριλιν έξω από ένα φαστφουντάδικο για να προσελκύσει πελάτες κάπου στο L A, πολύ μακριά στην άλλη άκρη του ωκεανού … (συνεχίζεται)

ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "GREECELAND"©

Δεν υπάρχουν σχόλια: